Sähkönjakelu - ADMS ja FLISR
Page Name
Sähkönjakelu - ADMS ja FLISR
Categories
Content

 

Tilanteessa, jossa muutos on ainoa vakio, energiapalveluiden tarjoajat joutuvat tasapainottelemaan kahden merkittävän haasteen kanssa: Kuinka varmistaa sähköverkon luotettavuus, kun samaan aikaan pitäisi pystyä integroimaan jatkuvasti lisääntyviä hajautettuja energiavaroja (DER) osaksi järjestelmää. Perinteiset tavat sähköverkkojen hallintaan eivät enää riitä vastaamaan näihin kasvaviin vaatimuksiin.

 

Tällaisessa tilanteessa edistyneet teknologiat nousevat avainasemaan. Ne eivät ainoastaan tuo sähköverkkojen päivittämiseen kaivattua tukea, vaan myös mahdollistavat uusien, älykkäiden ratkaisujen, kuten älymittareiden ja esineiden internetin (IoT), hyödyntämisen. Energiayhtiöiden pyrkiessä entistä luotettavampiin, tehokkaampiin ja asiakkaita paremmin palveleviin sähkönjakeluverkkoihin, on selvää, että monimutkaisten toimintojen automatisointiin kykenevät järjestelmät ovat tarpeen enemmän kuin koskaan. Tilanne vaatii uudenlaista lähestymistä ja ratkaisuja, jotka eivät ole vain tehokkaita, vaan myös kestäviä pitkällä tähtäimellä.

ADMS ja FLISR -teknologiat tuovat apua näihin haasteisiin. Tämä artikkeli avaa sinulle, mitä nämä teknologiat ovat ja mitä verkkoyhtiöltä vaaditaan, jotta niitä voi hyödyntää.

Is featured
Yes
Image
Obraz
Cyber Security
Main Content
Description

The Advanced Distribution Management System (ADMS) eli kehittynyt jakeluverkonhallintajärjestelmä on kattava ratkaisu, joka on suunniteltu integroimaan erilaiset perinteiset järjestelmät, kuten DMS (Distribution Management System eli sähkönjakelun hallintajärjestelmä), OMS (Outage Management System eli sähkökatkosten hallintajärjestelmä) ja SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition eli käytönohjausjärjestelmä), yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

ADMS tarjoaa laajan valikoiman toimintoja verkon käyttötoiminnan ja keskeytystenkatkosten hallintaan, vastaten sähkönjakeluverkkojen kasvaviin haasteisiin. Tällaisia haasteita voivat olla esimerkiksi IoT-laitteiden lähettämän suurten datamäärien käsittely, vaihtelevan energiantuotannon hallinta sekä reaaliaikaisen seurannan ja analysoinnin varmistaminen. ADMS tukee sähkönjakeluverkon kriittisiä toimintoja, kuten reaaliaikaista tehonjakolaskentaa ja oikosulkuanalyysiä sekä tarjoaa tilannekuvaa jakeluverkosta. Näin ADMS parantaa sähköverkkojen luotettavuutta ja tehokkuutta.

 

Header
Mikä ADMS on?
Image (1x1)
Obraz
Trimble ADMS
Description

Fault Location, Isolation, and Service Restoration (FLISR) eli automaattinen vian erotus ja rajaus sekä sähköjen palautus vika-alueen ulkopuolisille asiakkaille on ADMS:n osa keskijänniteverkkojen
katkosaikojen ja -kustannusten minimoimiseen, erityisesti maaseutuverkoissa. Se automatisoi vikojen tunnistamisen, vaikutusalueiden eristämisen ja sähkönsyötön palauttamisen prosessin, hyödyntäen ADMS-verkkomallia ja SCADA-ohjattuja kytkimiä tehokkaaseen toimintaan.

Header
Entä FLISR?
Image (1x1)
Obraz
Trimble FLISR
Description

Sähköverkkoyhtiöt kohtaavat uudenlaisia haasteita, jotka johtuvat muun muassa kiihtyvää vauhtia kasvavasta hajautettujen energiavarojen (DER) käytöstä. Nämä haasteet tekevät sähköverkkojen hallinnasta yhä vaativampaa. Tällaisessa toimintaympäristössä edistynyt jakeluverkonhallintajärjestelmä (ADMS) ja vianpaikannuksen, eristämisen sekä palvelun palautuksen (FLISR) teknologia tuovat verkkoyhtiöille paljon kaivattua apua.

Järjestelmät tarjoavat kehittyneitä ominaisuuksia, jotka parantavat tilannekuvaa ja operatiivista reagointikykyä, vahvistaen näin yrityksen kokonaissuorituskykyä ja lisäten asiakastyytyväisyyttä. FLISR:n ansiosta verkon häiriöihin voidaan reagoida nopeasti. Tämä vähentää merkittävästi sään ääri-ilmiöiden aiheuttamien keskeytysten vaikutuksia verkon luotettavuuteen ja pienentää niistä johtuvia kustannuksia.

Header
ADMS ja FLISR. Miksi niitä tarvitaan juuri nyt?
Image (1x1)
Obraz
ADMS hyödyt
Content

Jotta ADMS ja FLISR voidaan ottaa onnistuneesti käyttöön, on ensiarvoisen tärkeää, että verkkoyhtiöt varmistavat sähköverkkonsa huolellisen mallintamisen kaikilla jännitetasoilla. Tämä käsittää verkon rakenteen ja toiminnan kattavan kartoituksen ja ymmärtämisen eri olosuhteissa. Mallinnus luo pohjan verkon suorituskyvyn tehokkaalle hallinnalle ja optimoinnille.

 

Myös reaaliaikaisen automaation ja viestinnän integrointi SCADA -järjestelmien kautta on tärkeää. Nämä järjestelmät tarjoavat perustan reaaliaikaiselle seurannalle ja hallinnalle, mahdollistaen yritysten nopean reagoinnin verkon tilan muutoksiin.

 

Edellä mainittujen seikkojen lisäksi myös kyky tehdä reaaliaikaisia ja lähes reaaliaikaisia mittauksia on tärkeä. ADMS- järjestelmä hykenee hyödyntämään älymittareilta saatavia reaaliaikaisia mittauksia, jolloin verkkoyhtiöllä on mahdollisuus saada tarkka ja yksityiskohtainen kuva kuormituksesta eri verkon tasoilla. Tämä parantaa entisestään verkon tilan ymmärrystä ja mahdollistaa entistäkin nopeamman ja tehokkaamman reagoinnin häiriöihin. 

 

SCADA-ohjatut kytkimet, joissa on telemetriaominaisuuksia, ovat keskeisessä roolissa tässä ekosysteemissä. Ne mahdollistavat verkon etäohjauksen ja -valvonnan, helpottaen vikojen nopeaa eristämistä ja ratkaisua. Tätä kykyä täydentää tarkkojen viantunnistimien käyttö. Nämä laitteet tunnistavat ja ilmoittavat vikojen esiintymisen verkossa, mahdollistaen kohdennetut toimenpiteet, jotka minimoivat keskeytysajan ja palvelukatkokset.

Näiden peruselementtien toteutus avaa tien ADMS:n ja FLISR:n edistyneiden toimintojen tehokkaalle hyödyntämiselle. ADMS:n ja FLISR:n myötä sähköverkon hallinta puolestaan harppaa aivan uudelle tasolle. Ne tarjoavat yrityksille työkalut modernin sähkönenergianjakelun murroksesta kuivin jaloin. Integroimalla nämä järjestelmät saumattomasti yhteen yritykset voivat parantaa operatiivista tehokkuuttaan, vähentää katkosaikoja ja niistä koituvia kustannuksia sekä parantaa palvelun luotettavuutta loppuasiakkaille.

Header
Mitä ADMS:n ja FLISR:n käyttöönotto vaatii?
Description

Our eBook, "Defending Critical Infrastructure Against New & Evolving Security Threats," is a comprehensive guide tailored for infrastructure owners and operators. It delves deep into the current cyber security risks and lays down a roadmap to strengthen your cyber defense mechanisms.

Header
Navigating the Cyber Threat Landscape?
Image (1x1)
Obraz
Trimble Cyber Security
Mark as external link
Off
Card Image
Obraz
Stromnett
Hide Author Info
Hide

User login

Australia & New Zealand Footer

Trimble Logo
" alt="Trimble Logo" class="ter-footer__logo">

Europe Footer

Trimble Logo
" alt="Trimble Logo" class="ter-footer__logo">
Trimble Logo
" alt="Trimble Logo" class="ter-footer__logo">

North America Footer

Trimble Logo
" alt="Trimble Logo" class="ter-footer__logo">

Norway Footer 1

Trimble logo
" alt="Trimble Logo" class="ter-footer__logo">

Sweden Footer

Trimble logo
" alt="Trimble Logo" class="ter-footer__logo">

Test Footer -NA

Trimble Logo
" alt="Trimble Logo" class="ter-footer__logo">